Poljaci u bloku zaustavljaju Leala (©FIVB)
Poljaci u bloku zaustavljaju Leala (©FIVB)

Grbić na korak do svetske titule! Brazil prvi put u 21. veku bez finala, Poljska igra za treće vezano zlato

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.09.22. | 20:32

Spektakularna utakmica u Katovicama završena pobedom domaćina - 3:2

Samo jedna pobeda potrebna je odbojkašima Poljske kako bi treći put uzastopno u njihovim rukama zasijao pehar namenjen svetskom šampionu. Izabranici Nikole Grbića pobrinuli su se da Brazilci prvi put od 1998. godine ostanu bez finala SP. Izgubili su prvi set, posustali i u četvrtom, ali su onda nošeni neverovatnom podrškom navijača u Katovicama odigrali odlično u taj-brejku i obezbedili meč za trofej - 3:2 (23:25, 25:18, 25:20, 21:25, 15:12). Protivnik će im biti bolji iz duela u kome se od 21 čas sastaju Italija i Slovenija.

Zbog svega što su Brazilci prikazali do polufinala, jasno je bilo da će moći da ih pobedi tim koji uspe da zaustavi Leala. To su Poljaci večeras i uradili. Desila se i povreda Lukarelija, zbog koje je u četvrtom setu napustio igru. Bez njih dvojice u pravom elementu, Karioke nisu mogle do trijumfa protiv domaćina.

Izabrane vesti

Ova dva tima su pre četiri godine igrala u finalu Svetskog prvenstva. Ovog puta sastali su se na jednoj stanici ranije, ali su publici prikazali partiju koja je ravna meču za zlato. Navijači su mogli da uživaju od prvog do poslednjeg minuta. Sigurno da su domaće pristalice u nekim trenucima drhtale, kada su Brazilci bili u ozbiljnom naletu, ali su na kraju mogli da odahnu.

(FIVB)(FIVB)

Poljsku je baš kao što se to od kapitena očekuje predvodio Bartoš Kurek sa 24 poena. Kamil Semenjuk je isto odigrao veoma važnu ulogu, a meč je završio sa 23 poena. Blizu granice od 20 poena je bio i Aleksandar Šlivka, ali je stao na 19. Kod poraženih Lukareli je osvojio 18, dok je Leal skupio 13 poena. Valas je imao 12, a Flavio i Lukas po deset.

Domaće je veoma motivisao pogled prema ispunjenim tribinama. Bolje su zakoračili u polufinalni meč i delovali su sigurnije sve do sredine prvog seta. Tada incijativu preuzimaju gosti predvođeni veoma raspoloženim Lukarelijem. Stekli su četiri poena prednosti, ali nisu uspeli da prelome u svoju korist taj period i izbegnu dramu. Poljaci su sasvim prišli u završnici, u jednom trenutku je čak na semaforu sijalo 24:24, ali je posle video provere dodeljen poen Brazilu, a samim tim i set - 25:23.

(FIVB)(FIVB)

Poljaci su se trgli, preuzeli su kontrolu i vodili glavnu reč u nastavku. Napad, blok, odbrana, servisi... Bili su uspešni domaći u svim elementima i na radost svih navijača došli do preokreta. Uzeli su dva seta i stigli veoma blizu pobede.

Nisu se predavali Brazilci, igrali su odlično u četvrtom činu. Bruno ih je sjajno razigravao, odlično servirao i gurao ka izjednačenju. Izlazak iz igre Lukarelija je uticao na njihovu igru, ali im je pomoć stizala od protivnika. Pravili su Poljaci greške i bilo je jasno da će meč otići u taj-brejk.

I u petom setu je bilo drame i neizvesnosti, ali i grešaka na obe strane. Leal je stao baš kad to nije trebalo njegovom timu. Iskoristili su te poklone domaći i obezbedili veliku pobedu.

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

Poljska - Brazil 3:2

21.00: (1,45) Italija - Slovenija (2,55)

FINALE

11. septembar

21.00: Poljska - Italija/Slovenija

za treće mesto

18.00: Brazil - Italija/Slovenija

***kvote su podložne promenama


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija BrazilaMuška odbojkaška reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara